„Mleko i jego przetwory”

12 lis 2024

Dnia 30 września w SP2 w Szczyrku w klasie trzeciej odbyły się zajęcia edukacyjne oraz małe warsztaty kulinarne związane z cyklem tematycznym „Mleko i jego przetwory”.
Uczniowie wspólnie przygotowali materiały edukacyjne dotyczące właściwości mleka oraz rodzajów serów produkowanych z mleka.
Celem zajęć było uświadomienie dzieci jakie są etapy powstawania mleka oraz produktów mlecznych np. jogurt, kefir, masło itp. Dzieci poznały również jaka jest różnica pomiędzy mlekiem UHT a mlekiem pasteryzowanym, dowiedziały się, co oznaczają informacje na etykietach opakowań produktów mlecznych, a także jak prawidłowo przechowywać mleko spożywcze.
Pod koniec projektu na uczniów czekała degustacja różnych gatunków sera oraz mleka, każdy chętny uczeń mógł przekonać się jaka jest różnica w smaku pomiędzy mlekiem krowim a roślinnym. Pod koniec zajęć dzieci głosowały na najlepszy według nich produkt. Zwycięzcą okazał się ser wędzony oraz mleko owsiane.
Dzięki tym lekcjom u dzieci rozwija się  myślenie naukowe – umiejętność formułowania wniosków opartych na obserwacjach empirycznych dotyczących przyrody i społeczeństwa. Uczniowie trenują również umiejętność pracy zespołowej.

Galeria zdjęć